បន្លែ ១០ មុខ ជួយសុខភាពថ្លើម
បន្លែមិនគ្រាន់តែសម្បូរទៅដោយជីវជាតិប៉ុណ្ណោះទេ ព្រមទាំងសម្បូរទៅដោយជាតិសរសៃ អាស៊ីដនិងអំបិលគ្មានសរីរាង្គ ។ ល ។ ដែលអាចជួយបំប៉នសុខភាពអ្នកជំងឺថ្លើមឱ្យបានឆាប់ជាសះស្បើយ ។ ខាងក្រោមនេះជាបន្លែដែលផ្តល់ប្រយោជន៍សម្រាប់អ្នកជំងឺថ្លើម ៖
ខ្ទឹមស
ជាប្រភេទបន្លែមើមមានក្លិនឆួលនិងរសជាតិហឹរហើយសម្បូរទៅដោយវីតាមីន A វីតាមីន B1 វីតាមីន C ដែលមានមុខងារប្រឆាំងបាក់តេរី ប្រឆាំងមេរោគនិងធ្វើឱ្យសរសៃឈាមទន់ល្អសម្រាប់អ្នកជំងឺថ្លើម ។
ត្រកួន
សម្បូរទៅដោយប្រូតេអ៊ីន ជាតិខ្លាញ់ ជាតិឃែរ៉ូទីន (Carotene) ដែលមានមុខងារបន្សាបជាតិពុលនិងធ្វើឱ្យចរន្តឈាមរត់បានស្រួល ។ ដូច្នេះអ្នកជំងឺថ្លើមគួរបរិភោគឱ្យបានញឹកញាប់ ។
សម្បូរទៅដោយប្រូតេអ៊ីន ជាតិខ្លាញ់ ជាតិឃែរ៉ូទីន (Carotene) ដែលមានមុខងារបន្សាបជាតិពុលនិងធ្វើឱ្យចរន្តឈាមរត់បានស្រួល ។ ដូច្នេះអ្នកជំងឺថ្លើមគួរបរិភោគឱ្យបានញឹកញាប់ ។
ស្ពៃក្តោប
មានប្រយោជន៍ចំពោះអ្នកជំងឺថ្លើមដោយសារវាសម្បូរទៅដោយវីតាមីន C វីតាមីន B1 និង វីតាមីន B2 ។ ក្រៅពីនោះក៏មានផ្ទុកដោយជាតិឃែរ៉ូទីន (Carotene) និង វីតា មីន E ។ បើបរិភោគឆៅមានប្រសិទ្ធភាពជួយផ្សះនិងការឈឺចាប់ដំបៅក្រពះនិងពោះវៀន ។
មានប្រយោជន៍ចំពោះអ្នកជំងឺថ្លើមដោយសារវាសម្បូរទៅដោយវីតាមីន C វីតាមីន B1 និង វីតាមីន B2 ។ ក្រៅពីនោះក៏មានផ្ទុកដោយជាតិឃែរ៉ូទីន (Carotene) និង វីតា មីន E ។ បើបរិភោគឆៅមានប្រសិទ្ធភាពជួយផ្សះនិងការឈឺចាប់ដំបៅក្រពះនិងពោះវៀន ។
ផ្សិត
ផ្សិតគ្រប់ប្រភេទសម្បូរទៅដោយជាតិស្ករ ជីវជាតិ ប្រូតេអ៊ីន ជាតិខ្លាញ់និងអំបិលគ្មានសរីរាង្គ ។ ល ។ ការពិសោធបានបញ្ជាក់ថាចំពោះជាតិស្ករដ៏សម្បូរនៅក្នុងផ្សិតអាចជួយសម្រួលដល់ប្រព័ន្ធស៊ាំនឹងជំងឺប្រឆាំងជំងឺមហារីក ។ ចំពោះអ្នកជំងឺថ្លើមគួរបរិភោគឱ្យបានញឹកញាប់ ។
ផ្សិតគ្រប់ប្រភេទសម្បូរទៅដោយជាតិស្ករ ជីវជាតិ ប្រូតេអ៊ីន ជាតិខ្លាញ់និងអំបិលគ្មានសរីរាង្គ ។ ល ។ ការពិសោធបានបញ្ជាក់ថាចំពោះជាតិស្ករដ៏សម្បូរនៅក្នុងផ្សិតអាចជួយសម្រួលដល់ប្រព័ន្ធស៊ាំនឹងជំងឺប្រឆាំងជំងឺមហារីក ។ ចំពោះអ្នកជំងឺថ្លើមគួរបរិភោគឱ្យបានញឹកញាប់ ។
ផ្សិតត្រចៀកកណ្តុរ
មានពីរប្រភេទគឺផ្សិតត្រចៀកកណ្តុរខ្មៅនិងផ្សិតត្រចៀកកណ្តុរស ។ សម្បូរទៅដោយជាតិខ្លាញ់ ប្រូតេអ៊ីននិងស្ករដែលផ្តល់ប្រយោជន៍ដល់ក្រពះនិងឈាមព្រមទាំងអ្នកជំងឺថ្លើម ។
មានពីរប្រភេទគឺផ្សិតត្រចៀកកណ្តុរខ្មៅនិងផ្សិតត្រចៀកកណ្តុរស ។ សម្បូរទៅដោយជាតិខ្លាញ់ ប្រូតេអ៊ីននិងស្ករដែលផ្តល់ប្រយោជន៍ដល់ក្រពះនិងឈាមព្រមទាំងអ្នកជំងឺថ្លើម ។
សារាយសមុទ្រ
សារាយសមុទ្រមានរសជាតិប្រៃនិងសម្បូរទៅដោយជាតិអ៊ីយ៉ូត អាស៊ីដ Alginic វីតាមីន និង ប្រូតេអ៊ីន មានប្រសិទ្ធភាពកម្ចាត់ស្លេស្ម៍ ។ តាមរយៈការ ស្រាវជ្រាវបានឱ្យដឹងថាវាអាចជួយទប់ស្កាត់មិនឱ្យកោសិកាឈាមកកផ្តុំ និង អុកស៊ីដកម្មនៃជាតិខ្លាញ់ព្រមទាំងប្រឆាំងនឹងដំបៅទៀតផង ។ ដូច្នេះអ្នកជំងឺថ្លើមគួរបរិភោគឱ្យបានច្រើន ។
សារាយសមុទ្រមានរសជាតិប្រៃនិងសម្បូរទៅដោយជាតិអ៊ីយ៉ូត អាស៊ីដ Alginic វីតាមីន និង ប្រូតេអ៊ីន មានប្រសិទ្ធភាពកម្ចាត់ស្លេស្ម៍ ។ តាមរយៈការ ស្រាវជ្រាវបានឱ្យដឹងថាវាអាចជួយទប់ស្កាត់មិនឱ្យកោសិកាឈាមកកផ្តុំ និង អុកស៊ីដកម្មនៃជាតិខ្លាញ់ព្រមទាំងប្រឆាំងនឹងដំបៅទៀតផង ។ ដូច្នេះអ្នកជំងឺថ្លើមគួរបរិភោគឱ្យបានច្រើន ។
ការ៉ុត
សម្បូរទៅដោយវីតាមីន A ឬ បេតាឃែរ៉ូទីន (Beta-carotene) និង មានផ្ទុកជាតិប្រេង ។ ដោយសារតែការ៉ុតសម្បូរទៅដោយវីតាមីន ដូច្នេះវាអាចជួយបំប៉នក្រពះ និង ការរំលាយអាហារ ។ ក្រៅពីនោះវាជួយបង្កើនកម្រិតវីតាមីន A ដល់អ្នកជំងឺថ្លើមទៀតផង ។ ការ៉ុតក៏អាចជួយការពារភាពប្រែប្រួលនៃជំងឺមហារីកដែរ ។
សម្បូរទៅដោយវីតាមីន A ឬ បេតាឃែរ៉ូទីន (Beta-carotene) និង មានផ្ទុកជាតិប្រេង ។ ដោយសារតែការ៉ុតសម្បូរទៅដោយវីតាមីន ដូច្នេះវាអាចជួយបំប៉នក្រពះ និង ការរំលាយអាហារ ។ ក្រៅពីនោះវាជួយបង្កើនកម្រិតវីតាមីន A ដល់អ្នកជំងឺថ្លើមទៀតផង ។ ការ៉ុតក៏អាចជួយការពារភាពប្រែប្រួលនៃជំងឺមហារីកដែរ ។
ប៉េងប៉ោះ
ប៉េងប៉ោះសម្បូរទៅដោយប្រូតេអ៊ីន ជាតិខ្លាញ់ អំបិលគ្មានសរីរាង្គ ជាតិ Niacin វីតាមីន C វីតាមីន B1 B2 និង បេតាឃែរ៉ូទីន ដែលជួយបញ្ចុះកម្តៅ បន្សាបជាតិពុល និង មានប្រសិទ្ធភាពជួយបំប៉នសុខភាពថ្លើម ។
ប៉េងប៉ោះសម្បូរទៅដោយប្រូតេអ៊ីន ជាតិខ្លាញ់ អំបិលគ្មានសរីរាង្គ ជាតិ Niacin វីតាមីន C វីតាមីន B1 B2 និង បេតាឃែរ៉ូទីន ដែលជួយបញ្ចុះកម្តៅ បន្សាបជាតិពុល និង មានប្រសិទ្ធភាពជួយបំប៉នសុខភាពថ្លើម ។
ត្រឡាច
ត្រឡាចសម្បូរទៅដោយប្រូតេអ៊ីន វីតាមីន ជាតិ Adenine ជាតិ Niacin ។ សម្បកវាមានប្រសិទ្ធភាពបំបាត់អាការហើម ។ គ្រាប់វាអាចយកមកព្យាបាលបូស កម្ចាត់ស្លេស្ម៍ បំបាត់ក្អក ។ រីឯសាច់ត្រឡាចអាចជួយបញ្ចុះកម្តៅ និង បំបាត់ ការស្រេកទឹក ព្រមទាំងអាចបន្សាបជាតិពុលរបស់ត្រី និង ក្តាមទៀតផង ។ ដូច្នេះ អ្នកដែលកើតជំងឺថ្លើមគួរបរិភោគត្រឡាចដើម្បីជួយឱ្យឆាប់សះស្បើយ ។
បន្លែ ១០ មុខ ជួយសុខភាពថ្លើម
Reviewed by KH-Tour & Agriculture
on
July 19, 2017
Rating:
No comments: