អត្ថប្រយោជន៍របស់ផ្លែបឺរ គឺ មានសារសំខាន់ណាស់សំរាប់សុខភាព
ផ្លែបឺរ គឺ ជាប្រភេទផ្លែឈើតែមួយគត់ដែលផ្តល់ផលប្រយោជន៍ច្រើនដល់សុខភាព។ ផ្លែឈើភាគច្រើន មានជាតិកាបូអ៊ីដ្រាត ហើយមានជាតិខ្លាញ់ខ្ពស់ ។ ការសិក្សាជាច្រើនបានបង្ហាញថា វាមានឥទ្ធិពលដ៏មានតំលៃសំរាប់សុខភាព។
ខាងក្រោមនេះ គឺជាអត្ថប្រយោជន៍ចំនួន ១២ មុខរបស់ ផ្លែបឺរ ដែលត្រូវបាន បញ្ជាក់បង្ហាញ់ គាំទ្រដោយ ការស្រាវជ្រាវពីវិទ្យាសាស្រ្ត។
១. ផ្លែបឺរគឺជាអាហារូបត្ថម្ភដ៏គួរឱ្យភ្ញាក់ផ្អើល (Incredibly Nutritious)
ដូចជាយើងបានដឹងខ្លះមកហើយថា ផ្លែបឺរ ជាប្រភេទផ្លែឈើដែលសំបូរទៅដោយសារធាតុចញ្ចឺម និងមានរសជាតិគួរអោយចង់ញាំ ហើយពិតជាមានអត្ថប្រយោជន៍ខ្លាំងណាស់ សំរាប់ជួយបំពេញបន្ថែម ឬក៏ជួយជុសជុលកោសិកាខូចនៃសារពាង្គកាយរបស់យើង ។ វាជាធម្មតាត្រូវបានគេហៅថា៖ ជាប្រភេទផ្លែឈើដែលមានរាងស្រដៀងទៅ និង ពងក្រពើ (alligator pear)។ ផ្លែបឺរ វាត្រូវបានគេដឺងថាសំបូរទៅដោយសារធាតុចញ្ចឹម ហើយនិងមានផ្ទុកទៅដោយ សារធាតុចញ្ចឹមខុស ៗ គ្នាជាច្រើន រួមទាំងសារធាតុផ្សេងទាំង ២០ នៃពពួកវីតាមីន និង រ៉ែ ។
វីតាមីនទាំងអស់នោះរូមមាន៖
វីតាមីនទាំងអស់នោះរូមមាន៖
– វីតាមីនខេ: 26% នៃ RDA
– Folate: 20% នៃ RDA
– វីតាមីន C: 17% នៃ RDA
– ប៉ូតាស្យូម: 14% នៃ RDA
– វីតាមីន B5: 14% នៃ RDA
– វីតាមីន B6: 13% នៃ RDA
– វីតាមីន E: 10% នៃ RDA
– Folate: 20% នៃ RDA
– វីតាមីន C: 17% នៃ RDA
– ប៉ូតាស្យូម: 14% នៃ RDA
– វីតាមីន B5: 14% នៃ RDA
– វីតាមីន B6: 13% នៃ RDA
– វីតាមីន E: 10% នៃ RDA
បន្ទាប់មកវាមាន៖ ម៉ាញ៉េស្យូម ម៉ង់ហ្គាណែស ស្ពាន់ ដែក ស័ង្កសី ផូស្វ័រ វីតាមីន A, B1 (Thiamine), B2 (Riboflavin) និង B3 (នីយ៉ាស៊ីន) ។
នេះត្រូវបានភ្ជាប់មកជាមួយ ១៦០ កាឡូរី ២ ក្រាម នៃប្រូតេអ៊ីន និង ១៥ ក្រាម នៃខ្លាញ់ដែលល្អសំរាប់សុខភាព។ ថ្វីត្បិតតែវាមានជាតិស្ករ ៩ ក្រាមក៏ដោយ ៧ នៃជាតិទាំងនោះ មានជាតិសរសៃ ដូច្នេះវាមានតែជាតិស្ករ “សុទ្ធ” ២ ប៉ុណ្ណោះ។ ដែលធ្វើឱ្យវាក្លាយជា អាហាររុក្ខជាតិដែល មានជាតិអាល់កុលតិចតួច ។
២. ផ្លែបឺរមានជាតិប៉ូតាស្យូមច្រើនជាងផ្លែចេក
ប៉ូតាស្យូម គឺ ជាសារធាតុចិញ្ចឹមដែលមនុស្សភាគច្រើនមិនទទួលបានគ្រប់គ្រាន់ ។ សារធាតុចិញ្ចឹមនេះជួយរក្សាសំណើមចរន្តផ្លាស់ប្តូរ ក្នុងរាងកាយនៃកោសិកា និងបម្រើមុខងារសំខាន់ ៗ ជាច្រើន ។ ជាកាពិតណាស់ផ្លែបឺរសំបូរទៅដោយជាតិប៉ូតាស្យូមខ្ពស់ បើប្រៀបធៀបទៅ និងប្រភេទផ្លែឈើផ្សេងទៀង ។ ការស្រាវជ្រាវជាច្រើនបានបង្ហាញថាការទទួលទាន ប៉ូតាស្យូមខ្ពស់ ត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ទៅ នឹង ការកាត់បន្ថយសម្ពាធឈាមដែលជាកត្តាហានិភ័យចម្បង សម្រាប់ការគាំងបេះដូង, ជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល និងជំងឺខ្សោយតម្រងនោម។
៣. ផ្លែបឺរត្រូវបានផ្ទុកទៅដោយជាតិទឺកអាស៊ីដ ដែលមានជាតិខ្លាញ់តិចតួច
ជាការពិត ៧៧% នៃកាឡូរីនៅក្នុងវា គឺចេញពីជាតិខ្លាញ់ដែលធ្វើឱ្យវាក្លាយជាចំណីអាហារ ដែលសម្បូរទៅដោយសារធាតុចញ្ចឺមផ្សេងៗ ។ ផ្លែបឺរ និងប្រេងផ្លែបឺរមានជាតិអាស៊ីតខ្លាញ់ Oleic ដែលជាសារធាតុអាស៊ីតខ្លាញ់បេះដូងដែលត្រូវបានគេជឿថា ជាមូលហេតុចម្បងមួយ សម្រាប់ផលប្រយោជន៍ សុខភាពនៃប្រេងអូលីវ ។
៤. ផ្លែបឺរផ្ទុកដោយសរសៃហ្វាយបឺរ
សរសៃហ្វាយបឺរ គឺជាសារធាតុចិញ្ចឹមមួយទៀត ដែលត្រូវបានគេរកឃើញ ក្នុងកម្រិតបរិមាណជាច្រើននៅក្នុងផ្លែបឺរ ។ វាជាប្រភេទផ្លែរុក្ខជាតិ ដែលមិនអាចមើលរំលង វាអាចរួមចំណែកដល់ការសម្រកទម្ងន់ កាត់បន្ថយជាតិស្ករនៅក្នុងឈាម និងត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់យ៉ាងខ្លាំង ទៅនឹងការថយចុះហានិភ័យនៃជំងឺជាច្រើន។
ចំនុចសំខាន់: ផ្លែបឺរមានសរសៃហ្វាយបឺរខ្ពស់ប្រហែល ៧% ធៀបនិងទំងន់នៃផ្លែទាំងមូល ដែលខ្ពស់ខ្លាំងបើធៀបទៅនឹងអាហារផ្លែឈើដទៃទៀត។ វាអាចមានអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើន សម្រាប់ការសម្រកទម្ងន់ និងសុខភាព ។
៥ . ជួយកាត់បន្ថយ កូឡេស្តេរ៉ុល
វាត្រូវបានគេស្គាល់ថា ជួយគ្រប់គ្រងនៃការកើនឡើងហានិភ័យ នៃសញ្ញាណឈាម ដែលមានទំនាក់ទំនងនៃបេះដូង ។ នេះរួមបញ្ចូលទាំង កូលេស្តេរ៉ុល, ទ្រីគ្លីសេរីត, សញ្ញាសម្គាល់ការរលាក, សម្ពាធឈាម និងផ្សេងៗទៀត។
យោងទៅលើការសិក្សាបានបង្ហាញថាផ្លែបឺរអាច ៖
– កាត់បន្ថយកម្រិត កូឡេស្តេរ៉ុល
– កាត់បន្ថយ ទ្រីគ្លីសេរីន ក្នុងឈាមរហូតដល់ ២០%
– កូឡេស្តេរ៉ូល LDL ទាបរហូតដល់ ២២%
– បង្កើនកម្រិត កូឡេស្តេរ៉ូល HDL (រហូតដល់ទៅ ១១%) ដែលល្អសំរាប់សុខភាព
– កាត់បន្ថយកម្រិត កូឡេស្តេរ៉ុល
– កាត់បន្ថយ ទ្រីគ្លីសេរីន ក្នុងឈាមរហូតដល់ ២០%
– កូឡេស្តេរ៉ូល LDL ទាបរហូតដល់ ២២%
– បង្កើនកម្រិត កូឡេស្តេរ៉ូល HDL (រហូតដល់ទៅ ១១%) ដែលល្អសំរាប់សុខភាព
៦. អ្នកដែលបរិភោគ បឺរ ជាប្រចាំធ្វើអោយគេរក្សាបាននូវសុខភាពល្អ (Tend to be Healthier)
ការសិក្សាមួយបានមើលទៅលើទម្លាប់នៃរបបអាហារ និងសុខភាព របស់អ្នកដែលទទួលទានផ្លែបឺរ។ ពួកគេបានវិភាគទិន្នន័យពីអ្នកចូលរួម 17.567 នាក់នៅក្នុង ការស្ទង់មតិរបស់ NHANES នៅសហរដ្ឋអាមេរិក។ ត្រូវបានគេរកឃើញថា៖ អ្នកដែលបរិភោគផ្លែរបឺរ មានសុខភាពល្អជាងអ្នកដែល មិនបិភោពផ្លែបឺរ។ ជាធម្មតាអ្នកដែលបរិភោពផ្លែបឺរតែងតែរក្សាបាននូវការឡើងចុះនៃទំងន់ និងទទួលបាននូវខ្លាញ់ក្បាលពោះតិចតួច ហើយក៏មានកូឡេស្តេរ៉ុលល្អ HDL ផងដែរ។
៧. ជាតិខ្លាញ់ក្នុងផ្លែបឺរអាចឱ្យយើងទទួលយកសារធាតុចិញ្ចឹមជផ្សេងទៀនបាន
នៅពេលនិយាយអំពីអាហារូបត្ថម្ភ បរិមាណសរុបរបស់វាមិនមែនជារឿង តែមួយគត់ដែលសំខាន់នោះទេ សារធាតុចិញ្ចឹមមួយចំនួនគឺ “ជាតិខ្លាញ់រលាយ” មានន័យថាពួកគេត្រូវការ បញ្ចូលគ្នាជាមួយ ជាតិខ្លាញ់ដើម្បីប្រើប្រាស់។ នេះរួមបញ្ចូលទាំងវីតាមីន A, D, E និង K … ជាមួយ នឹងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ដូចជា carotenoids ។ នេះជាហេតុផលដ៏ល្អបំផុតដែល តែងតែរួមបញ្ចូលនូវប្រភពជាតិខ្លាញ់ ដែលមានសុខភាពល្អ នៅពេលដែលអ្នកញ៉ាំបន្លែ។
តាមការសិក្សាបានបង្ហាញថា៖ ការទទួលទានផ្លែបឺរជាមួយបន្លែអាចជួយបង្កើន បរិមាណសារធាតុប្រឆាំង អុកស៊ីតកម្មដែលអ្នកបានទទួល។
៨. សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដែលមានក្នុងផ្លែបឺរអាចការពារភ្នែកបាន
ផ្លែប័រមិនត្រឹមតែជួយ បង្កើនការស្រូបយកសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ពីអាហារដទៃៀតទប៉ុណ្ណោះទេ តែវាថែមទាំងមាន សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មកំរិតខ្ពស់ផងដែរ។
នេះរួមបញ្ចូលសារធាតុចិញ្ចឹមដែលហៅថា Lutin និង Zeaxanthin ដែលមានសារៈសំខាន់មិនគួរឱ្យជឿសម្រាប់សុខភាពភ្នែក។ ការសិក្សាមួយ បានបង្ហាញថា៖ អាហារបំប៉នទាំងនេះត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ទៅ នឹងការថយចុះហានិភ័យ នៃជំងឺភ្នែកឡើងបាយ និងការថយចុះជំងឺមហារីកភ្នែក ដែលជាធម្មតាតែងតែកើតឡើងនៅពេលមនុស្សចាស់ជរា។
ដូចនេះវាបញ្ជាក់អោយឃើញថា កាទទួលទានផ្លែបឺរ វាពិតជាទទួលបានសារប្រយោជន៍ ក្នុងរយះពេលវែង។
៩. ជួយការពារជំងឺមហារីក
ការស្រាវជ្រាវ មួយបានបង្ហាញថា វាអាចជួយកាត់បន្ថយផលប៉ះពាល់ នៃការព្យាបាល ដោយសារធាតុគីមី នៅក្នុងកោសិការមនុស្ស (lymphocytes) ហើយម្យ៉ាងទៀត សារធាតុចញ្ចឹមដែលមានក្នុងផ្លែបឺរ ត្រូវបានបង្ហាញផងថា វាមានអត្ថប្រយោជន៍ និងអាចជួួយទប់ស្កាត់ ការលូតលាស់នៃកោសិកាមហារីករបស់ក្រពេញប្រូស្តាត។
១០. អាចជួយកាត់បន្ថយពីបញ្ហាជំងឺរលាកសន្លាក់បាន
ជំងឺរលាកសន្លាក់ គឺជាបញ្ហាទូទៅមួយនៅក្នុងប្រទេសលោកខាងលិច។ មានជំងឺរលាកសន្លាក់ជាច្រើនប្រភេទ ហើយបញ្ហាទាំងនេះច្រើន តែជាបញ្ហារ៉ាំរ៉ៃដែលមនុស្ស តែងតែមានក្នុងជីវិត។ សារជាតិចម្រាញ់ពីផ្លែបឺរ និង សណ្តែកសៀង អាចកាត់បន្ថយរោគសញ្ញា នៃជំងឺសន្លាក់ឆ្អឹង ដែលហៅថាជំងឺរលាកសន្លាក់ឆ្អឹង។
១១. ការញ៉ាំផ្លែបឺរជួយឱ្យអ្នកស្រកទម្ងន់
នៅក្នុងការសិក្សាមួយមនុស្សត្រូវបានបំបែកជាក្រុម។ ក្រុមមួយត្រូវបានគេណែនាំអោយញ៉ាំអាហារដែលមានផ្លែបឺរនិងអាហារមួយទៀតដែលមិនមានផ្លែបឺរ។
បន្ទាប់មកពួកគេត្រូវបានសួរសំណួរជាច្រើនដែលទាក់ទងនឹងភាពអត់ឃ្លាន។ អ្នកដែលញ៉ាំផ្លែបឺរមានអារម្មណ៍ពេញចិត្ត ២៣% និងមានចំណង់អាហារទាបជាង ២៨% ក្នុងរយៈពេល ៥ ម៉ោងបន្ទាប់
ប្រសិនបើនេះជាការពិតក្នុងរយៈពេលយូរនោះរួមទាំងផ្លែបឺរនៅក្នុងរបបអាហាររបស់អ្នកអាចជួយឱ្យអ្នកទទួលទានកាឡូរីតិចជាងមុននិងមានពេលវេលាកាន់តែងាយស្រួលក្នុងការទទួលទានអាហារដែលផ្តល់នូវសុខភាព។ផ្លែបឺរក៏មានជាតិសរសៃខ្ពស់និងមានជាតិស្ករទាបផងដែរដែលជាគុណសម្បត្តិពីរ ដែលគួរតែជួយលើកកម្ពស់ការសម្រកទម្ងន់ផង ដែរយ៉ាងហោចណាស់ក្នុងបរិបទនៃអាហារដែលមានសុខភាពល្អ និង របបអាហារពិតប្រាកដ។
១២. ផ្លែបឺរ គឺមានរសជាតិឆ្ងាញ់ និងងាយស្រួលក្នុងការបញ្ចូលនៅក្នុងរបបអាហារ
អ្នកអាចញាំវាធម្មតាបាន ឬបន្ថែមសាឡាត់និងប្រភេទផ្សេងៗនៃរូបមន្ត ឬអ្នកអាចញ៉ាំវាជាមួយស្លាបព្រា។ពួកវាមានជាតិ ក្រែម ខ្លាញ់ហើយលាយបញ្ចូលគ្នាយ៉ាងល្អ ជាមួយនឹងគ្រឿងផ្សំផ្សេងៗទៀត។ ផ្លែបឺរត្រូវការពេលវេលាខ្លះ ដើម្បីទុំហើយវា និងទន់បន្តិច នៅពេលដែលទុំ។ នៅចុងបញ្ចប់, ផ្លែរបឺរ គឺជាអាហារដ៏អស្ចារ្យ។ ពួកវាផ្ទុកទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹម ដែលភាគច្រើននៃអាហារទាំងនោះ ខ្វះខាតនៅ ក្នុងរបបអាហារទំនើប ។
អត្ថប្រយោជន៍របស់ផ្លែបឺរ គឺ មានសារសំខាន់ណាស់សំរាប់សុខភាព
Reviewed by KH-Tour & Agriculture
on
July 18, 2017
Rating:
អគុណសម្រាប់ការចែករំលែក ចំណេះដឹងល្អៗបែបនេះ
ReplyDelete